Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Különös ajándék
  2013-11-06 09:49:40, szerda
 
   
  Kohut Katalin: Különös ajándék

A kislány egész nap a tükörben gyönyörködve képmásában énekelte, hogy ,,Ki a legszebb a világon, csakis a Katika!", meg persze az összes híres filmslágert, operettet, operát, népdalt. Dalos pacsirtának született, csodálta saját énekhangját is. Valakinek őt is szeretnie kellett, ha már az anyja képtelen volt rá, apjának meg kevés volt az ideje, elfoglalta otthonlétekor az anya cirkuszaival érzelmeit.
Nem önimádat volt ez, egyszerű önszeretet, maga pótolta mindazt, amit az élet elvett tőle: a szeretetet, énekkel vigasztalva meg magát szomorúsága idején. Másokat is kedvességgel, érdeklődéssel vett körbe, mindenkit, akire felnézett, akit csodálni lehetett emberi nagyságáért. Ilyenek voltak a régi öregek, akik melengették gyermeki lelkét, akikhez átjárogatott, elhalmozva őket figyelmességével. Közösen elfogyasztották a Cikória kávét és beszélgettek háborúról, régi eseményekről. Az öregeknek elég a meghallgatás, szívük örül a figyelmességnek, még ha egy apró leánykától kapják is meg.

A szülők elváltak, onnantól csak a nyomorúság, a leértékelés, a semmibe vevés kísérte. Többé nem volt karácsony, születés és névnap. Sajgó szívvel ölelte magához édesapja utolsó ajándékát, Victor Hugo Nyomorultak könyvét, benne a szépséges boltíves kézírásával: Katikának kilenc éves korára sok szeretettel Apától.

Többé senki sem szólította Katikának, férje egyáltalán nem hívta őt néven, mintha megszűnt volna a személyisége is, kitörölték volna az élők közül. Egyik álma egy sírkő volt, rajta a Dávid név és a dátum: 1971. Úgy érezte, elevenen elhantolásra került, csak a csapásokat és meg nem értéseket kapta, munkájában is kihasználták, visszaéltek szorgalmával, a legkevesebb fizetésért dolgozott.

Eltelt majdnem negyven esztendő, szívét hatalmas súlyok szorították. Ekkor jöttek névnapjára felköszönteni a gyerekek és visszatért az életébe az édesanyja, akinek azelőtt soha szép szava, megértése és figyelmessége nem volt iránta.

Egyik lányától hótaposót kapott, a másiktól tízezer forintot, az unokáktól, akik Naninak hívták virágokat, rajzokat. Örült mindegyik ajándéknak, hiszen szüksége volt rá. Milyen furcsa az élet! Általában ajándéknak olyat kér az ember, amire szüksége van, amit nem tud megvenni, mert kevés a pénze. Most éppen számítógépre gyűjtött, ehhez kellett a pénz, a hótaposója tönkre ment. Mennyivel egyszerűbb azoknak az élete, akiknek megvan a pénzük mindenre, ők tudnak gondolkozni az ünnepelt szívéhez illő ajándékokon. Megosztotta az interneten a szeretetről szóló írásokat és elgondolkozott azon, vajon hány ember van, aki valóban szívével érzi azt, amit leír, vagy lájkol? Tudják szavakkal, hol lakozik az igazi szeretet, s azt is tudta, hogy a gonosz is tud szeretni a maga módján, ki birtoklással, ki féltékenyen, egy biztos, hogy ragaszkodásra képesek. Ő már nem kapaszkodott régen senkibe, mert tudta magáról, hogy kisajátító kicsit, amikor szeretett valakit, időnként féltékenység is belopta magát a szívébe, amikor látta, hogy az illető mást is kitüntet figyelmével. Honnan is van a féltékenység, pontosan tudta, hogy a féltékeny kevesebbet gondol magáról, mint kellene, ezért lopja szívébe magát a rossz érzés. De nála ez sem volt igaz, egyszerűen ragaszkodott, s ennek a súlya ennyire nehéz, a sebzett szív féltékenysége ez az egészséges szívűekre, talán ezt még senki sem írta le, mióta világ a világ.

Megérkezett az édesanyja, akivel oly' sokáig éltek érzelem nélkül, vádakkal terhesen, fájdalommal.
- Katikám! - szólította meg. S ekkor feltört belőle minden, amire a szíve emlékezett, az apa megszólítása, az önmagát dicsőítő gyermekkori éneke, az egész tönkretett élete és könnybe lábadt szemekkel ennyit mondott:
- Ez a legszebb ajándék, amit valaha is kaptam Tőled, a szó, hogy én is jelentek valakit, én is személy, érző ember vagyok, engem is lehet szeretni!

2013. november 6.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: figyelmességével, elfogyasztották, figyelmességnek, elgondolkozott, felköszönteni, figyelmessége, ragaszkodásra, otthonlétekor, féltékenysége, érdeklődéssel, kedvességgel, ragaszkodott, megszólítása, kihasználták, kapaszkodott, féltékenység, birtoklással, átjárogatott, beszélgettek, szorgalmával, cirkuszaival, számítógépre, személyisége, eseményekről, meghallgatás, elhantolásra, gyönyörködve, vigasztalva, féltékenyen, szeretetről, leértékelés, gondolkozni, ajándékokon, megosztotta, szeretettel, szomorúsága, kislány egész, tükörben gyönyörködve, összes híres, anyja képtelen, anya cirkuszaival, élet elvett, régi öregek, öregeknek elég, apró leánykától, szülők elváltak, semmibe vevés, szépséges boltíves, élők közül, sírkő volt, legkevesebb fizetésért, másiktól tízezer, Kohut Katalin, Victor Hugo Nyomorultak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Környezetvédelem  A Gömb  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Ébredj  György napra  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  György napra  Esti kép  Volt egy...  Alakot vált...  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Nehezen engedem  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Ébredj  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Jékely Zoltán: Szent György-k...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes esti időtöltést  S a dalok tanulsága  Jó éjszakát  Aki szeret, annak senki sem id...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  A Föld napja  Szent György napi hiedelmek, s...  Jó éjt  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Ébredj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Egyszerűen  A föld szépségéért  S a dalok tanulsága  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Jó éjt  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Jó éjt  Beney Zsuzsa - Sirató  Sokkal bölcsebb a természet, 
Bejegyzés Címkék
kislány egész, tükörben gyönyörködve, összes híres, anyja képtelen, anya cirkuszaival, élet elvett, régi öregek, öregeknek elég, apró leánykától, szülők elváltak, semmibe vevés, szépséges boltíves, élők közül, sírkő volt, legkevesebb fizetésért, másiktól tízezer, hótaposója tönkre, pénzük mindenre, ünnepelt szívéhez, szeretetről szóló, igazi szeretet, maga módján, illető mást, féltékeny kevesebbet, rossz érzés, súlya ennyire, sebzett szív, egészséges szívűekre, szíve emlékezett, önmagát dicsőítő, egész tönkretett, legszebb ajándék, figyelmességével, elfogyasztották, figyelmességnek, elgondolkozott, felköszönteni, figyelmessége, ragaszkodásra, otthonlétekor, féltékenysége, érdeklődéssel, kedvességgel, ragaszkodott, megszólítása, kihasználták, kapaszkodott, féltékenység, birtoklással, átjárogatott, beszélgettek, szorgalmával, cirkuszaival, számítógépre, személyisége, eseményekről, meghallgatás, elhantolásra, gyönyörködve, vigasztalva, féltékenyen, szeretetről, leértékelés, gondolkozni, ajándékokon, megosztotta, szeretettel, szomorúsága, kézírásával, énekhangját, fájdalommal, melengették, legkevesebb, gyermekkori, nagyságáért, szorították, megérkezett, nyomorultak, visszaéltek, filmslágert, figyelmével, pacsirtának, önszeretet, csapásokat, egyáltalán, fizetésért, névnapjára, visszatért, munkájában, hótaposója, szeretetet, ajándéknak, kitörölték, elhalmozva, elfoglalta, leánykától, emlékezett, képmásában, kisajátító, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 51 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1778
  • e Hét: 9251
  • e Hónap: 15492
  • e Év: 67758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.